منوی اصلی

یزدی، محمد

اعضای دومین دورهاعضای سومین دورهاعضای چهارمین دوره

  تولد و دوران کودکى

آیت‏ الله محمد یزدى در سال 1310 هجرى شمسى در خانواده ‏اى متدین و ارادتمند به خاندان پیامبر، چشم به جهان گشود. جدش، مرحوم شیخ محمدعلى، حدود صد سال پیش از یزد به اصفهان هجرت کرد و در مدت زمان کوتاهى، در حوزه علمیه اصفهان، به درجات علمى بالایى نائل آمد. مرحوم «آقانجفى» که در آن دوره، ریاست حوزه علمیه اصفهان را بر عهده داشت، شیخ محمد على را مأمور بحث و مناظره با کشیش هاى ارامنه جلفاى اصفهان کرد که شیخ محمدعلى توانست بر تمامى آنها فائق آید و از آن پس، «شیخ یزدى» شهرت یافت.

 

پدر آیت ‏الله یزدى، مرحوم «شیخ على یزدى» نام داشت که از شاگردان «شیخ عبدالکریم حائرى» و از روحانیون معروف اصفهان بود که امامت جماعت یکى از مساجد اصفهان را برعهده داشت و به حل مشکلات مردم عالم پرور اصفهان مى‏ پرداخت.

 

از ویژگی هاى او آشنایى با علوم غریبه بود. مادر آیت‏ الله یزدى نیز زنى مؤمن از خانواده متدین و دوستدار اهل بیت (علیهم السلام) بود که پدرش از مریدان «شیخ یزدى» به شمار مى ‏آمد و ارادت او به «شیخ یزدى» در ازدواج پدر و مادر وى بى تأثیر نبوده است.

   

دوران تحصیل

آیت‏ الله محمد یزدى تحصیلات خود را ابتدا در محضر پدر و با فراگیرى زبان فارسى آغاز کرد و پس از آن، عازم مکتب خانه شد؛ مکتب خانه‏ هاى آن روزگار اغلب در مسجد بود و فاقد میز و صندلى! پس از گذراندن دوره مکتب، براى گذراندن کلاس چهارم آن نظام آموزشى، به نخستین مدرسه‏ اى که در اصفهان به سبک جدید تأسیس شده بود و یکى از روحانیون که با پدر او نیز سابقه دوستى داشت، آن را اداره مى‏کرد، رفت. شش کلاس آن نظام را در آن مدرسه گذرانید.

 

تحصیلات حوزه را که در آغاز نزد پدر آموخته بود، در مدرسه «کاسه‏ گران» اصفهان ادامه داد و سپس به مدرسه «ملا عبدالله» رفت و به تحصیل شرح لمعه مشغول شد. پس از آن به مدرسه صدر آمد و به خواندن «قوانین» پرداخت و در این میان، از محضر عالمان بزرگ اصفهان نیز در زمینه ‏هاى علمى و معنوى بهره مى ‏برد.

 

با تشریف فرمایى حضرت آیت ‏الله بروجردى به قم، شور و بى قرارى زائدالوصفى وجود طلبه جوان را فرا گرفت و با اصرار فراوان به پدر، خواستار حضور و تحصیل در حوزه علمیه قم شد. پدر، در ابتدا با این سفر مخالف بود، ولى با واسطه قرار گرفتن یکى از علماى یزد، به سفر فرزند خود رضایت داد. در بدو ورود به قم، در مدرسه فیضیه مستقر شد. در آن زمان، آیت‏ الله بروجردى، از برخى طلاب به سبب آشنایى با میزان توانایى علمى آنان، امتحان به عمل مى‏آورد.

 

وى با شرکت در دروس سطح، کتابهاى رسائل، مکاسب و کفایةالاصول را به خوبى فرا گرفت و در درس خارج علماى بزرگ حوزه، از جمله آیت‏ الله بروجردى(ره) و امام خمینى(ره) شرکت کرد. تلاش علمى ایشان در آن سالها باعث شد تا بتواند از حضرت امام خمینى(ره) اجازه نامه اجتهاد دریافت کند. وى در طول آن سالها و حتى تا هم اکنون، از طریق شهریه، معاش گذرانده است و وضعیت خانوادگى، به ویژه علاقه‏ مندى پدر به تحصیلات  حوزوى، استادان بزرگوار حوزه و صبر و بردبارى همسر و فرزندان خود را از عوامل مهم رشد علمى و فرهنگى خود مى‏داند.

 

 

استادان و دوستان

دوران تحصیل آیت‏ الله یزدى، سرشار از تحصیل در محضر عالمان بزرگ بوده است. از استادان وى، هنگام تحصیل در اصفهان، مى ‏توان از آقایان شیخ حسن نجف آبادى، فقیه، سید محمدعلى ابطحى نام برد که بخشى از کتب دوره سطح را در خدمتشان فرا گرفت. با ورود به قم به دروس مرحوم آیت‏ الله لاکانى، مرحوم حاج آقا حسین بُدلا و مرحوم زاهدى رفت و رسائل، مکاسب و کفایةالاصول را در محضر آیت ‏الله حاج شیخ مرتضى حائرى، آیت ‏الله مرعشى و آیت ‏الله سلطانى فرا گرفت و در درس تفسیر علامه طباطبایى نیز حاضر شد.

 

وى در درس خارج علماى بزرگى همچون آیت‏ الله بروجردى(ره)، آیت‏ الله اراکى، آیت ‏الله شیخ محمدتقى آملى، آیت ‏الله شاهرودى و نیز یک دوره کامل در درس خارج امام خمینى(ره) شرکت کرد. آیت‏ الله یزدى، ویژگى درس امام(ره) را چنین برمى‏شمرد: «حضرت امام(ره) قبل و بعد از شروع سال تحصیلى به نصیحت طلاب مى‏پرداختند و در اکثر مواقع هم به یاد دارم که شاگردان تحت تأثیر نفوذ کلام حضرت امام(ره) به گریه مى‏افتادند. عجیب اینجا بود که مسائل مطروحه از سوى امام گاه از اهمیت چندانى برخوردار نبود، ولى بحث و بیان امام به گونه‏اى بود که همه را به گریه مى‏انداخت«. همچنین در باره همراه بودن درس امام(ره) با بینش سیاسى مى‏گوید: «ایشان در مسائل سیاسى و آموزش آن، در کنار دروس رسمى حوزه شیوه‏هاى عجیبى داشتند. براى مثال عرض مى‏کنم که یک بار در کلاس درس اصول، از این شیوه استفاده کردند. در اصول فقه، بحثى وجود دارد تحت این عنوان که امر و نهى در صورتى معنا دارد که مخاطب آن قابلیت تأثیر پذیرى و انبعاث داشته باشد. اکثر اساتید وقتى به این مبحث مى‏رسند، در مقام مثال زدن مى‏گویند: به دیوار و سنگ نمى‏توان گفت چنین کن! اما  حضرت امام مى‏ فرمودند: به خروشچف نمى‏شود امر کرد که نماز بخوان! خود به خود براى ما که شاگرد ایشان بودیم، این سؤال پیش مى‏آمد که خروشچف دیگر چیست یا کیست؟ بعد مى‏رفتیم دنبال پاسخ به این سؤال و همین امر بینش سیاسى ما را افزایش مى‏داد و به گسترش افق دید ما کمک مى‏کرد٠

 

از دوستان و معاشران آیت ‏الله یزدى در ایام تحصیل در اصفهان مى‏ توان از آقایان: فقیه ایمانى، مدنى، اخوان «ابطحى«، سید محمدعلى مجلسى و سید محمدباقر مجلسى نام برد. همچنین وى در نخستین سالهاى طلبگى با آیت ‏الله سید محمد حسین بهشتى آشنا شد و نظم آن شهید سعید را شایان ستایش مى‏داند. از دوستان ایشان در زمان تحصیل در قم نیز مى‏توان از آقایان محمدى گیلانى، شیخ حسین مظاهرى، شیخ محمدتقى مصباح یزدى، سید على اکبر موسوى یزدى و حاج شیخ مرتضى تهرانى(انصارى) نام برد.

 

 

فعالیتهاى علمى و فرهنگى

زندگى آیت‏ الله یزدى، همواره با تلاشها و دغدغه‏ هاى علمى و فرهنگى همراه بوده است. بخشى از این تلاشها در قالب سخنرانی ها و تدریس ها تبلور یافته است که اغلب، اساسى‏ ترین مباحث اسلام و تشیع در آن مورد مداقه قرار گرفته است و تا هم اکنون نیز ادامه دارد. بخش دیگر آن نیز در قالب مقالات و کتب مفیدى است که جوانان و طالبان علم را از معارف والاى مکتب تشیع بهره‏ مند مى ‏سازد. ایشان نخستین مقاله‏ هاى خود را در نشریه «حکمت» به چاپ رساند. از جمله کتب ایشان که در زمان طاغوت به چاپ رسید، کتاب «گمشده شما» بود که چاپ آن باعث شد فردى به نام «مردوخ» به بهانه آن تهمت هاى ناروایى را به ساحت تشیع ابراز دارد. این مسأله باعث شد که آیت‏ الله یزدى تهمت هاى او را در کتابى با عنوان «پاسخ تهمت هاى مردوخ» پاسخ دهد که هر دو کتاب «گمشده شما و پاسخ به تهمت هاى مردوخ مورد عنایت زعیم عالیقدر شیعه، حضرت امام خمینى(ره) قرار گرفت.

 

   آیت‏ الله یزدى در طول دوران مبارزه بر ضد رژیم شاهنشاهى، حتى در زمان تبعید، دست از نگاشتن در جهت تبیین معارف اسلامى برنداشت و تاکنون، کتابها و مقالات بسیارى را به چاپ رسانده‏اند که به برخى از آنها اشاره مى‏کنیم:

 

کتابهای عربی:

1)اُسَسُ الایمان فى القرآن؛

2)نبذٌ من المعارف الاسلامیه؛

3)الولادة الاصطناعیّه للانسان؛

4)حکم التماثیل؛

5)من الذى بیده سهم الامام؟

6)رسالة فى القسامة. مسائل چهارگانه فوق به ضمیمه چند مسأله دیگر در یک مجلد با عنوان تسع رسائل فقهیه به چاپ رسیده است؛

7)فقه القرآن (4 جلد)؛ این اثر در دوران زندان و تبعید جمع‏آورى گردید که پس از انقلاب تنظیم و چاپ شد. هم اینک نیز به عنوان محور بحث ایشان در جلسه درس مورد بررسى و تبادل نظر قرار مى‏گیرد. تاکنون دو جلد از این مجموعه که در برگیرنده روایات و فتاوى است چاپ و نشر گردیده است٠ همچنین ایشان تقریرات درس آیت‏ الله بروجردى، امام خمینى و آیت‏ الله اراکى را نیز نوشته‏اند.

8)قبسات من سورتی الحمد و القدر

9)الامامة و الولایه فی القرآن (تالیف گروهی)

10)رسائل فقهیه

11)کتاب القضاء فی شرح العروة الوثقی (2 جلد)

12)ثلاث رسائل فقهیه

13)اُسس العقیدة فی الاسلام

14)آداب القضاء و احکامه

15)سلسلة بحوث اسلامیه فی الحقوق

16)دارالاسلام و دار الحرب

17)المسائل الثقافیه

 

کتابهای فارسی

1)ترجمه قرآن کریم

2)مجموعه مقالات انسان‏شناسى در مجله حکمت؛

3)بشر و خداشناسى؛

4)گمشده شما؛

5)پاسخ تهمت هاى مردوخ؛

6)حسین بن على را بهتر بشناسیم؛

7)شرح قانون اساسى؛

8)مجموعه مقالات در قانون اساسى در مجله نور علم؛

9)تفسیر سوره حمد؛

10)روان شناسی اسلامی

11)اسلام همگام با زمان

12)سیری در تاریخ حدیث

13)علی(ع) بر منبر وعظ

14)سازندگی محیط

15)انسان و خداشناسی

16)پایه های ایدئولوژی در اسلام

17)مسایل فقهی جدید

18)دنیا در نظر علی(ع)

19)چند نکته

20)ولایت فقیه

21)گفتارهای اخلاقی

22)چهل حدیث

   

 

فعالیت‏هاى سیاسى

زندگى سیاسى حضرت آیت‏ الله یزدى، با توجه به مبارزه بى امان ایشان با رژیم شاه و نیز افشاگری هاى فراوان که به تبعید و شکنجه معظم له منجر مى‏شد و با نگاه به سابقه مدیریت ایشان در دوران پیروزى انقلاب اسلامى، بخشى از تاریخ انقلاب را تشکیل مى‏دهد و مطالعه آن، فضاى مبارزه و مقاومت را در اذهان دوستداران انقلاب زنده مى‏سازد.

 

   آیت‏ الله یزدى با ورود به حوزه علمیه قم، مبارزه و درس را توأمان مى‏آغازد و با شرکت در درس امام خمینى(ره) و جلساتى عمومى و خصوصى ایشان، توانایى و عزم خود را براى پى‏گیرى جریانهاى سیاسى و پیروى از خط مشى امام(ره) اعلام مى‏دارد. ارتباط وى با امام با حاضر شدن در درس خارج اصول ایشان در مسجد سلماسى و پرسشهاى علمى و سیاسى در پایان درس آغاز شد. در آن ایام، در عصرهاى جمعه، بیشتر جوانان به سینما مى‏رفتند و جو سینماها آکنده از فیلمهاى زشت و مبتذل بود. حضرت امام(ره) با توجه به این معضل، از علما و طلاب خواسته بودند که جلساتى را در عصرهاى جمعه برقرار کنند. رساندن این پیام امام(ره) در برخى از شهرها، به عهده آیت‏ الله یزدى بود. یکى از آن جلسات، جلسه معروف مسجد امام حسن عسگرى(ع) واقع در قم بود که هر یک از علما، ده شب در آنجا به سخنرانى مى‏پرداخت. هنگامى که نوبت به آیت ‏الله یزدى رسید، به جاى ده شب، بیست شب آن جلسه را اداره کرد. عنوان بحثهاى وى در آن بیست شب، «انقلاب هاى تاریک و روشن» بودکه امام(ره) نیز یک شب به آن محفل آمد و تا پایان جلسه هم حضور داشت.

 

   سخنرانی هاى ایشان در آن ایام، چنان مؤثر و شور آفرین بود که باعث شد امام خمینى(ره) ایشان را احضار فرماید و شیشه عطرى هدیه و براى ایشان دعا نماید. ویژگى سخنرانی هاى آیت‏ الله یزدى این بود که در سخنرانى خود ضمن بیان مکتب و روش اهل بیت(ع) و نیز خط مشى دشمنان آنها، واقعیات مبارزه و مصداق هاى کنونى دشمنى با اهل بیت(ع) را بیان مى‏کرد؛ مثلاً در باره نهضت امام حسین سلام الله علیه سخن مى‏گفت و بدى و پلیدى یزید و پیروانش را به مردم گوشزد مى‏کرد. سپس حسینیان زمان و یزیدیان این دوره را با ویژگیهاى آنها و با انطباق با صدر اسلام بیان مى‏فرمود. کتاب «حسین بن على را بهتر بشناسیم» حاصل این سخنرانیها بود که چند بار، ساواک آن را از بازار جمع‏آورى کرد.

 

   ساواک که این گونه افشاگریها را برنمى‏تافت، آیت‏ الله یزدى را بارها دستگیر و ممنوع المنبر کرد؛ از جمله دستگیرى بعد از 21 رمضان در مسجد جامع قم و پس از سخنرانى در منزل آیت ‏الله العظمی گلپایگانى را مى‏توان نام برد. ساواک بارها ایشان را تبعید کردکه طولانى‏ترین آنها پس از بندر لنگه و بوشهر، رودبار بود؛ اما آیت ‏الله یزدى در دوره تبعید نیز دست از مبارزه برنمى‏داشت و بارها به طور مخفیانه به تهران و قم مى‏آمد و در جریان امور قرار مى‏گرفت و اعلامیه‏هاى امام را براى مردم و علماى شهرها مى‏برد. ایشان در قم و تهران جلساتى را به صورت مخفى تشکیل مى‏داد و با افراد و جریانهاى گوناگون به تبادل نظر مى‏پرداخت که به جلسات زیرزمینى شهرت یافته بود.

 

   از دیگر فعالیتهایى که در کارنامه سیاسى آیت‏ الله یزدى مى‏درخشد، پناه دادن به آن دسته از سربازان فرارى بود که پس از دستور امام(ره) و پیش از پیروزى انقلاب، از ارتش گریخته و به مردم پیوسته بودند. منزل او در آستانه پیروزى انقلاب مرکز تلاشها و نیز حل و فصل بسیارى از امور جریانهاى انقلاب بود. همان منزلى که امام(ره) پس از پیروزى انقلاب و مراجعت به قم، در آن ساکن شدند.

 

   پس از پیروزى انقلاب اسلامى، در اولین سخنرانى امام(ره) در فیضیه که شور و شوق فراوان و کثرت جمعیت مانع از انجام این سخنرانى بود حضرت امام به ایشان دستور مى‏فرمایند براى آرام کردن مردم ایراد سخن کنند و ایشان نیز امر امام را اطاعت نمودند که خاطره آن در اذهان حاضران در آن روز بزرگ باقى مانده است.

 

   جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از مراکز بسیار مهمى بود که در زمان رژیم طاغوت، خدمات شایانى را به مبارزات ملت ایران براى دست یابى به انقلاب اسلامى انجام داده است. آیت ‏الله محمد یزدى، از آغازین روزهاى تأسیس این مرکز، با آن همکارى داشته است و این همکارى تاکنون نیز ادامه دارد. ایشان خود درباره جامعه مدرسین مى‏گوید: «جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در شمار مراکزى بود که بى آنکه تبلیغات هنگفتى براى اثبات ارزش و اعتبار خود بنماید، توانست احترام توده مردم را نسبت به خود جلب کند. مردم اعضاى جامعه را افرادى متدین و فاضل یافته بودند و عمیقاً به این باور رسیده بودند که اینان کسانى نیستند که براى قصد و غرض دنیوى کارى انجام داده و سخنى بگویند و جز براى خیر و انجام وظیفه دینى و الهى خودکارى نمى‏کنند.

 

   آیت‏ الله محمد یزدى، پس از پیروزى انقلاب اسلامى نیز همواره در خدمت نظام و بازوى تواناى امام و رهبرى بود. ایشان در مسؤولیت هاى بسیار مهمى ایفاى نقش نموده‏اند که برخى از آنها بدین شرح است:

 

1)ریاست دادگاه انقلاب اسلامى قم؛

2)ریاست دفتر امام(ره) در قم؛

3)نمایندگى مجلس خبرگان قانون اساسى؛

4)نمایندگى مجلس شوراى اسلامى در دو دوره متوالى (دوره اول از قم و دوره دوم از تهران)؛

5)نائب رئیس مجلس شوراى اسلامى؛

6)عضویت در شوراى نگهبان پس از استعفاى آیت‏ الله العظمی صافى گلپایگانى؛

7)عضویت در شوراى بازنگرى قانونى اساسى؛

8)ریاست قوه قضائیه با حکم مقام معظم رهبرى در دو دوره پنج ساله؛

9)نمایندگى رؤساى سه قوه در هیأت سه نفره حل اختلاف بین مرحوم رجایى و بنى‏صدر؛

10)نمایندگى مجلس خبرگان رهبرى؛

11)نائب رئیس و قائم مقام اجرائى جامعه مدرسین حوزه علمیه قم.

12)عضویت در دوره چهارم و پنجم شورای عالی حوزه های علمیه و رئیس دوره پنجم آن شورا.

13)حضرت آیت الله یزدی در حال حاضر ریاست جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ریاست مجلس خبرگان رهبری ، عضو فقهای شورای نگهبان می باشند که به تدریس دروس خارج حوزه و به تدریس و تربیت شاگردان مکتب اهل بیت (علیهم السلام) می پردازد.

دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری

دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری، نهادى است قانونى که زیر نظر هیأت رئیسه مجلس خبرگان، اداره می ‏شود و براى انجام مأموریت ‏ها و مسئولیت‏ ها و تنظیم امور مربوط به مجلس خبرگان، تشکیل می گردد. ادامه
مراکز مرتبط

- پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
- پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری
- مركز تحقيقات علمی حكومت اسلامى
- پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان
راه های ارتباطی / شبکه های اجتماعی

شماره های تماس: 02537741322
ایمیل: info@majleskhobregan.com
فکس: 02537741323